PRIDE

Avoin kirje Päivi Räsäselle

Päivi,

heti alkuun pyydän anteeksi. Olen joskus kirjoittanut sinusta ilkeään sävyyn ja nauranut sinun kirjoitukselle, anteeksi. Olen vain tuntenut sinun kirjoitusten ja sanomisten vuoksi käsittämättömän määrän vihaa, suuttumusta ja toivottomuutta, jonka vuoksi suhteeni uskontoa ja kirkkoa kohtaan muuttui kokonaan.

Kun olin lapsi, kävin kirkossa usein. Koulussa uskonnontunnit olivat mukavia ja seurakunnan kerhoissa oli hyvä olla. Kun minua kiusattiin nuorempana, sain tukea ja apua useilta seurakunnasta tuntemilta henkilöiltä. Periaatteessa suhteeni uskontoon, kirkkoon ja  seurakuntoon olivat vahvat, kunnes ne romahteli kerralla alas.

Vaikka olen mielestäsi syntinen, enkä ansaitse avioliittoa, kirkkohäitä, jälkikasvua, adoptiota, niin SILTI jaksan uskoa, että kirkolla on tärkeä tehtävä myös seksuaalivähemmistöjen elämässä eri rooleissa. Oon ihan varma, että jos Jeesus on olemassa, hän ei ikinä kohtelisi ihmisiä tällä tavoin Jumalasta puhumattakaan. Enkä edes lähde ajattelemaan, mitä kaikkea Jumalan ja Raamatun nimissä on tehty pelkästään vähemmistöille…

Erosin tuhansien suomalaisten tavoin kirkosta sinun takia Päivi. Sinä satutit, sinä loukkasit. Ehkä kurjinta tässä on se, että tämä tuntuu vaan jatkuvan.

“Jumalan kämmenellä
ei pelkää lintunen,
Jumalan kämmenellä
ei pelkää ihminen.
Kaikille tilaa riittää,
kaikille paikkoja on.
Jumalan kämmenellä
ei kukaan ole turvaton”

Päivi, miksi kirjoitat ja puhut aina negatiiviseen sävyyn vähemmistöistä? Miksi homojen tulee vuodesta toiseen tuntea häpeää ja inhoa itseämme ja yhteisöämme kohtaan sinun puolelta? Voiko kaiken tekemisen laittaa uskonnonvapauden taakse tai perustella niitä Raamatun teksteillä? Missä on sinun kyky hyväksyä, ymmärtää ja edes vähän välittää?

Miksi et meuhkaa “heteroille” siitä, että tulee avioeroja, tehdään huorin, varastetaan ja ei käydä kirkossa? Miksi et puutu niihin seikkoihin, mitä kaikkea tehdään uskonnonvapauden nimissä? Miksi et puutu mielenosoituksiin, joissa rikotaan ja tuhotaan omaisuutta, sekä aiheutetaan merkittäviä ainetuhoja? Miksi “muut” ovat jees ja me ei?

Näetkö ylipäätänsä, miten paljon sinun kirjoitukset & puheet aiheuttavat tarpeetonta vihaa ja negatiivisuutta?

Liian useat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat, sekä heidän läheiset ovat joutuneet kokemaan elämässään paljon vihaa, kiusaamista ja tuskaa. Kymmenet tuhannet ihmiset kamppailevat pelon, häpeän ja uskalluksen rajamailla oman itsensä kanssa päivittäin. Juuri nytkin. Se on rankka tie kulkea ja elää. Tällaisiksi me ollaan synnytty ja sillä mennään.

Kun hyvin monelle on itsestäänselvyys aikuisuus & elämän perusasiat, useat vähemmistöön kuuluvat kärsivät ja oireilevat edelleen kaikesta siitä vihasta, mitä heitä kohtaan koetaan. Siihen päälle yhteiskunnan säätelyt ja lait, jotka useat edelleen asettavat “meidät” eriarvoiseen asemaan muiden edessä. Useita säädöksiä ja lakeja on onneksi muutettu ajan saatossa, se luo lohtia ja uskoa tulevaan! Meidän joukossa on ihan älyttömän paljon niitä, jotka ovat kurkkuaan myötä täynnä tätä jatkuvaa todistelua siitä, että “kelvataan”.

Päivi Räsänen, juuri näiden asioiden vuoksi toivon, että ymmärrät. Meitä on jo kiusattu ja kyseenalaistettu. Meitä on jo sorrettu. Meitä on koeteltu, laitettu vankilaan ja sairaaloihin. Meitä on steriloitu ja pakotettu eroamaaan. Meitä on kyykytetty jokaisella alustalla. Voisiko tämä jo loppua?

Helsinki Pride keräsi vuonna 2019 yli 110 000 osallistujaa.
Helsinki Pride keräsi vuonna 2019 yli 110 000 osallistujaa.

Homous tai PRIDE ei ole syntiä. Se on meidän elämä!

Minulle ja 110 000 ihmiselle (Helsinki Pride osallistujamäärä vuonna 2019) pride ei edusta häpeää, eikä syntiä. Se on Suomen suurin mielenilmaus, missä kunnioitetaan toisia ja ovet ovat auki jokaiselle. Jopa kirkko on nykyään mukana tapahtumassa. Missä sinä olet Päivi?

Oletko huomannut, että samaan aikaan, kun sinä kirjoitat ja puhut meitä vastaan, me vaan rakastetaan enemmän ja enemmän! Olet taatusti huomannut lauseen: LOVE IS LOVE! Oletko ollut paikalla katsomassa, mistä ihmiset kaduilla ja tapahtumassa puhuvat ja muistuttavat? IHMISET hurraavat rakkaudelle, tasa-arvolle, suvaitsevaisuudelle, ihmisyydelle, toveruudelle ja oikeudesta tuntea niitä! Pride on mielenilmaus, joka on ollut olemassa pitkään ja leviää Suomessa ja maailmalla koko ajan. Se muistuttaa ihmisoikeuksista, yhdenvertaisuudesta ja nostaa esille vääryyksiä ja puutteita. Pride antaa äänen hiljaisille, ajaa oikeuksia unohdetuille ja on yhdessä ISO TEKIJÄ! Emme perusta meidän elämää kirjoituksilla, vaan uskotaan aitoon elämään, ihmisyyteen ja rakkauteen nykyhetkessä. Osa tästä jengistä lukee myös Raamattua ja löytää sieltä paljon hyvää, positiivista, rakkautta ja anteeksiantoa.

Päivi, oletko huomannut, että Pride-kulkueet ja muistutus ihmisoikeuksista on värikkyyttä parhaimmillaan. Miten voit kääntää sen häpeäksi? Eikö häpeä ole enemminkin niiden ihmisten tuntema viha, joita Pride-tapahtumat ja kulkueet ärsyttävät? Musta tuntuu, että Jeesus kävelisi enemmän, kuin mielellään meidän kanssa kulkueessa hurraamassa maailmalle, missä jokainen on arvokas ja hyväksytty!

Kirjoittamasi tekstit ja lausunnot ovat johtaneet joukkoeroamiseen kirkosta vuosien ajan. Se on poikinut hurjan määrän vastakirjoituksia, meemejä ja kasan turhaa vihaa + negatiivisuutta. Kuka tässä voittaa ja mitä? Nyt lopputuloksena on hirveästi pahaa mieltä ja kasa katkeruutta. Tuhansia suututettuja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia & kuulumattomia, jotka on taas kerran leimattu häpeällä ja synnillä. Eikö mikään riitä? Ja arvaa mitä Päivi, musta tuntuu ettei sullakaan ole tästä hyvä fiilis.

Kirkko tekee paljon tärkeää työtä päivittäisessä Suomessa, jonka maine tässä on kärsinut kaikista eniten. Se harmittaa minua. Olen itsekin välillä sokaistunut syyttämään kirkkoa näistä kirjoituksista. Siitä olen pahoillani. Entä sinä Päivi? Olisitko voinut hoitaa asiat toisin tai tehdä muutoksen? Eikö meille opeteta, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, voisi olla hiljaa? Kirkko on jo herännyt muutokseen, se luo toivoa! Jälleen yksi Raamatussa mainuttu asia: TOIVO!

Homona minua jaksaa ihmetyttää, miksi meidän elämä jaksaa kiinnostaa sinua niin paljon. Me vaan koitetaan elää arkea, rakastaa ja maksaa laskuja kuten kaikki muutkin. Välillä juhlitaan, soitetaan musiikkia ja sellaista. Kukapa ei? Pride-tapahtumissa herätellään teitä päättäjiä. Niissä on ihan valtavasti tärkeitä asioita, teemoja, paneeleita ja infoa tarjolla. Ai niin. Ihan liikaa rikkinäisiä ihmisiä, joita tsempataan uskomaan että asiat muuttuu. Ja kyllä ne muuttuu. Siellä on niitäkin ihmisiä melkoinen joukko, jotka haluaisi palata takaisin seurakuntaan sitten joskus.

Homot tai vähemmistöt eivät aloittaneet tätä vuosien mittaista väittelyä ja vastakkain asettelua kirkkoa & uskontoa vastaan. Sinä aiheutit ja aloitit tämän Päivi. Voisitko keskittää samanlaisen tarmon ja sinnikkyyden esimerkiksi vanhusten hoidon parantamiseen tai esimerkiksi talouden ja työpaikkojen luomiseen Suomeen? Lisäksi kirkko ja seurakunnat tarvitsevat paljon apua ja vapaaehtoisia lisää toimintaansa.

Hyvää syksyn jatkoa ja kaikkea hyvää sinulle Päivi! Kaikesta huolimatta en lähde enää väittelemään kanssasi. Minulle sinä et edusta häpeää, etkä syntiä. Voitko sinä sanoa saman minulle?

/Kristoffer

Ohessa asioita, jotka ovat muuttuneet Suomessa minun elinaikana (1979-) lainsäädännössä (Seta).
Se, että nämä asiat ovat muuttuneet, on vaatinut äärimmäisen paljon ponnisteluja, rohkeutta ja uskoa paremmasta. Kiitos jokaiselle! Työ jatkuu.

1981 Lääkintöhallitus poistaa virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.

2000 Uusi perustuslaki astuu voimaan. Lain 6 § sisältää yhdenvertaisuuden lain edessä sekä yleisen syrjintäkiellon.

2001 Uudessa työsopimuslaissa kielletään eksplisiittisesti ”sukupuoliseen suuntautumiseen” liittyvä syrjintä. Eduskunta hyväksyy lain rekisteröidystä parisuhteesta.

2002 Laki rekisteröidystä parisuhteesta astuu voimaan. Eduskunta hyväksyy translain.

2003 Translaki astuu voimaan (Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta). Sen myötä kastroimislaki kumotaan.

2004 Yhdenvertaisuuslaki astuu voimaan. Se sisältää syrjinnän kiellon ja viranomaisia koskevan yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteen ”sukupuolisen suuntautumisen” perusteella.

2014 Eduskunta säätää kansalaisaloitteen mukaisen tasa-arvoisen avioliittolain.

2015 Uudistuneet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki astuvat voimaan. Tasa-arvolaissa sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennetaan koskemaan sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Vähemmistövaltuutettu muuttuu yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, jolla on oikeus käsitellä syrjintää kaikilla perusteilla.

2016 Uusien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan perusopetuksen tehtävänä on lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta (syksystä 2016 lähtien).

2017 Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1.3. Pakkoavioero poistuu translaista. Samaa sukupuolta olevia avopareja kohdellaan yhdenvertaisesti sosiaalietuuksien osalta.

2019 Nimilaki astuu voimaan vuoden alusta. Äitiyslaki astui voimaan 1.4.

Sateenkaarihistoria Suomessa (Seta)

13 kommenttia artikkeliin ”Avoin kirje Päivi Räsäselle”

 1. Hyvä Kristofer,

  itse olen hetero ateisti, jonka mielestä minun asiani ei ole määritellä miten muut elävät. Minun mielestäni homoilla pitää olla samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin.

  Minusta on hienoa että olet eronnut kirkosta, koska toivon että uskonto tai uskonnot jäävät jossain vaiheessa historiaan turhana taikauskona. Uskonnot ovat pohjimmiltaan vain välineitä, joita käytetään omien motiivien piilottamiseen. Joten siis uskonnottomassa maailmassa jokainen ottaa vastuun omasta toiminnastaan.

  Sinä ei nyt ole toiminut näin. Miksi erosit kirkosta Päivi Räsäsen vuoksi? Päivi Räsänen ei millään tavalla edusta Ev. Lut. kirkkoa, toimintasi oli siis vähän kuin olisit eronnut SDP:stä Päivi Räsäsen vuoksi.

  Voisit erota kirkosta vaikka siksi, että Raamattu on hyvin homovastainen kirja. Vaikka Uusitestamentti ei sisälläkkään samanlaisia tappofantasioita, kuin vanhatestamentti, se selvästi kertoo sinun joutuvan helvettiin.

  Pride edustaa uhrimentaliteettia, oman seksuaalisuuden työntämistä toisen kurkusta alas, kaupallisuutta, jne. siitä voidaan ollaan montaakin mieltä. Pride ärsyyntyminen EI ole merkki homofobiasta. Niin kauan kuin homot itse korostavat uhriasemaansa, he ovat uhreja. Homojen pitäisi kieltäytyä uhrin asemasta, systemaattisesti kieltää se joka paikassa, jossa tähän asetelmaan viittataan, j a sitten yhtenä aamuna he vain heräisivät maailmaan jossa homous on täysin normaalia ja hyväksyttävää.

  Vastaa
 2. Hyvä Kristoffer..
  Mitähän tapahtuisi jos joku, vaikka nyt eduskunnassa puhujapöntössä alkaisi puhua Räsäsen tapaan esimerkiksi Joulupukista ja hänen mielipiteitään, sanomisiaan, jne jne..? Taitaisi olla piipaa-auto hakemassa hyvinkin pian.. Joulupukista on kuitenkin kirjoitettu enemmän kirjoja kuin yksi raamattu… Uskonnoilla saadaan niin paljon pahaa aikaan ja niiden taakse ja niiden takana… En tähän siitä enempää..

  Vastaa

Jätä kommentti